Može jedan brz, jednostavan, toplo-hladan kremasti desert od jagoda koji će vam sigurno osvježiti dan?

Crumble od jagoda s bijelom čokoladom!

Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite 4 vatrostalne zdjelice ili jednu veću.

Jagode operite, očistite i narežite na manje komade. Pomiješajte ih sa šećerom, dodajte sjemenke iz mahune vanilije (mahunu razrežite uzdužno pa tupom stranom noža iz obje polovice sastružite sjemenke) i škrobno brašno i ‘pobacajte’ jagode tako da se sasvim oblože šećerom, vanilijom i brašnom. Stavite jagode u zdjelice i prelijte ih sokom koji su pustile u zdjelu.

Dobro napunite zdjelice, gotovo do vrha, utisnite ih jer će se jagode malo pokuhati i pasti u pečenju. Za posip pomiješajte sve sastojke i mrvite prstima kako biste dobili mrvičastu smjesu. Njome prekrijete jagode i pokušajte zatvoriti cijelu površinu kako bi vam što manje jagoda iscurilo van u pečenju. Pecite oko 30 min, tj. dok jagode ne ‘zakipe’ i površina crumblea ne dobije lijepu boju. Kad jagode počnu kipjeti, vjerojatno će vam iscuriti van iz zdjelica – to je ok, ali nemojte da dugo kipe jer ćete ostati bez njih! Izvadite iz pećnice i ohladite na sobnu temperaturu. U međuvremenu otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a vrhnje za šlag istucite.

Čokoladu ostavite da se malo ohladi pa u nju lagano, špatulom, umiješajte vrhnje. Ohladite u hladnjaku dok se mousse malo ne stisne. Poslužite crumble sa žlicom moussea. Dobar tek!